+31648227423
hennemeubel@outlook.com

Houtsoorten

Massief hout versus plaatmateriaal

In de meubelbouw wordt gewerkt met massief hout en plaatmateriaal. 

 

Massief hout

Voorbeelden van massief hout zijn eiken (alle soorten), teak, populier, vuren, grenen en Pools grenen, kersen, noten, essen, red cedar, beuken en bamboe. De massieve houtsoorten zijn niet altijd verkrijgbaar en qua maat kan het ook beperkt zijn. Massief hout is niet zo duurzaam in het gebruik en erg kostbaar. 

Als je interesse hebt in een specifieke houtsoort, neem dan contact met mij op, dan speken we de mogelijkheden door. 

  

 

Plaatmateriaal

Voorbeelden van plaatmateriaal zijn:

 

Veel plaatmateriaal is gemaakt van samengeperst hout. Zo kan het in zeer brede en grote formaten gefabriceerd worden. Het is ook duurzamer in het gebruik. Om plaatmateriaal een massieve uitstraling te geven, wordt het gefineerd. Er wordt een dun laagje van de gewenste houtsoort aangebracht op de toplaag.  Bovendien ‘werkt’ plaatmateriaal weinig terwijl massief hout krimpt en uitzet en zodoende scheuren kan gaan vertonen.  

MDF

MDF wordt door veel meubelmakers gebruikt. Het is eenvoudig te bewerken en het is duurzaam, maar wel kwalitatief minder goed dan multiplex. Het is dan ook niet voor alle toepassingen geschikt. Het is te verkrijgen in een water- en/of vuurbestendige soort. 

MDF met HPL

MDF gefineerd met HPL (high pressure laminate) is uitermate goed bestand tegen water, stoten en beschadigingen.

Multiplex

Multiplex is ook een veelgebruikt plaatmateriaal. Het is duurzaam en veel sterker dan MDF.

 

Spaanplaat

Spaanplaat is kwalitatief het minste soort plaatmateriaal en wordt weinig gebruikt in de meubelbouw. Het is meer geschikt voor projecten met een korte levensduur, zoals de ruwbouw.